Köket

Med passion för mat & dryck

 

Jag älskar mat - allt som har med mat eller dryck att göra får mig att känna mig varm inombords. Jag tycker mycket om att odla mina egna råvaror och jag älskar att stå i köket och laga fram de mest spektakulära rätter. Sedan älskar jag förstås att äta maten också, förmodligen mest av allt.

 

Fina råvaror och modig kreativitet

För mig finns det två otroligt viktiga aspekter av matlagning: fina råvaror och kreativitet. Jag säger inte att det inte finns klassiska recept som alltid funkar, men jag säger samtidigt att de ofta blir ännu godare med en personlig twist till dem. Varje framgångsrik kock sätter sin egen prägel på sina recept och även om jag inte är kock till yrket så ser jag mig som en mycket framgångsrik hobbykock.

På denna lilla blogg tänkte jag bjuda på matlagningsinspiration samt tips och råd vad gäller mat och matlagning. Allt som publiceras här baseras på mina egna erfarenheter. Hoppas att du ska trivas!

Bra matlafningstips

20 Jun 2023

Att ta del av matlagningstips är bra för både nybörjare i köket så väl som proffs. Här nedan ska du få ett gäng med bra tips kring matlagning.

1. Läs hela receptet

Genom att läsa hela receptet före tillagning kan du bekanta dig med rätten. På så sätt kommer du att känna dig mer självsäker när du gör det. Om du bara skummar receptet utan att läsa instruktionerna noggrant, kan du förbise ett eller flera avgörande steg. Ta så mycket tid som du behöver för att se över receptet.

Kom ihåg att läsa hela ingredienslistan också - det är viktigt att veta vad du behöver hämta från butiken och vad som redan finns i ditt kök. När du har läst receptet uppifrån och ned och samlat alla dina ingredienser är du redo att börja laga mat.

Om du läser ett recept online kan du till och med våga dig in i kommentarerna. Där kan du hitta några matlagningstips för att förbättra rätten, som att justera ingrediensmängder, ersättningsidéer eller rekommendationer för tillagningstid och temperatur.

2. Gör anteckningar medan du lagar mat

Även om du bör försöka hålla dig till receptinstruktionerna - speciellt om du är nybörjare - behöver du inte alltid gå efter boken exakt när du lagar mat. Kanske vill du byta ut en specifik ingrediens eller lägga till mer eller mindre av en annan ingrediens. Att leka med portioner och ingredienser är en del av det roliga när man lagar mat, så tveka inte att göra det.

Det är en bra idé att notera dessa justeringar när du gör dem. Det är lättare att komma ihåg något om du skriver ner det, så att skriva ner anteckningar för just det receptet kommer att vara till hjälp om du planerar att göra det igen i framtiden.

Även om du inte gör ändringar i ett recept kan du göra anteckningar om det. Var du tvungen att justera tillagningstiden i din ugn? Tror du att det skulle smaka bättre med mer eller mindre av en ingrediens? Har du upptäckt ett nytt favoritrecept som du vill laga igen? Ta anteckningar om dessa och mer för att hjälpa ditt framtida jag.

3. Krydda och smakprova medan du lagar mat

Att smaktesta rätten när du lagar mat är ett av de mest kritiska stegen att komma ihåg. Det är också ett av de roligaste matlagningstipsen! Om du inte provar det när du lagar mat, hur vet du om det smakar gott?

Du vill inte vänta tills rätten är färdig med att göra det första smaktestet - försök att göra detta under hela tillagningsprocessen. På så sätt kan du krydda och anpassa ingredienserna därefter. Kanske skulle den kunna använda mer salt, peppar, lökpulver, vitlök eller socker. Det enda sättet att veta säkert är att smaka! Se bara till att vad du än smakar inte innehåller råvaror som ägg eller kött.

4. Byt ut saker vid behov

Att experimentera med ingredienser är en del av det roliga med att laga mat. Faktum är att det kan finnas tillfällen då vikarier är nödvändiga. Om det finns en dyr eller obskyr ingrediens på listan kan du vanligtvis hitta ett mer prisvärt – och godare – alternativ.

Till exempel kan förkokt kyckling eller nötkött vara bra substitut för dyrare köttstycken, men de kompromissar inte med smak eller näringsvärde. De är också utmärkta tidssparare om du behöver en snabb, enkel middag för dig själv eller familjen!

5. Var uppmärksam på din mats konsistens

Förutom smak kan textur också göra eller bryta ett recept. Många tycker att när en maträtt inte blir som förväntat har det ofta med konsistens att göra. Var uppmärksam på konsistensen när du lagar mat.

Till exempel, om kycklingen ser torr ut, överväg att lägga i lite kycklingbuljong. Om din kakdeg är stenhård och svår att ösa ur, prova att tillsätta en skvätt mjölk. En sås med märkbara klumpar kan behöva en ordentlig vispning.

6. Improvisera medan du lagar mat men inte bakar

Det är kul att vara kreativ när man lagar mat på spishällen, men bakning är mer en exakt vetenskap. Vi nämnde tidigare att du kan byta ut saker när du lagar mat, men vi rekommenderar inte att experimentera med bakade recept tills du får mer erfarenhet under bältet.

Bakverk kräver vissa mått på ingredienser som påverkar fukt, konsistens och jäsning eller jäsning. Om du använder för mycket bakpulver i en kaka kan det skapa en röra i ugnen eller kompromissa med smaken. När det kommer till bröd, kakor, kakor eller andra bakverk, följ receptet noggrant.

7. Var inte rädd för att prova nya saker

Även om du bör börja med att laga rätter du gillar, var inte rädd för att förgrena dig också. Att göra det kan hjälpa dig att upptäcka nya favoritrecept. Du vet vad du och din familj gillar – försök hitta recept som matchar dessa preferenser men inkludera lite variation om möjligt.

Om du har fryst nötkött eller kyckling till hands kan tacos vara en måltid som du tänker på. Men i stället för traditionella tacos, varför inte piffa till med en tacotisdag? Prova nya fyllningar, pålägg och tacorecept för att liva upp middagen!

8. Laga det du vet för gästerna

Att prova nya recept är mer idealiskt när du lagar mat till dig själv eller din närmaste familj. Att hålla sig till välbekanta recept är vanligtvis bäst när man lagar mat för gäster. När du lagar en maträtt för första gången kan du inte förutsäga exakt hur den kommer att smaka eller hur mycket tid du behöver för att tillaga den.

Som sagt, det är bättre att servera något du har gjort några gånger till dina middagsgäster. Det gör måltidsförberedelser mer av en bris och du vet att rätten kommer att bli bra. Under tiden, arbeta med att bemästra nya recept på egen hand så att du kan göra dem för gäster i framtiden!

9. Lita på dig själv

Sist men inte minst är det viktigt att lita på din magkänsla när du lagar mat. Om något verkar fel är det förmodligen det - trots att det är en del av receptet. Det kan finnas miljontals recept där ute, men kom ihåg att varje person har sin egen uppfattning om vad som låter och smakar bäst. Även om du är nybörjare, följ dina instinkter och ta itu med dem när det är möjligt. Du vet mer än du tror!

Laga pyttipanna

1 Apr 2022

Köper du en färdig påse med pyttipanna från frysdisken, steker upp den samt serverar med stekt ägg och rödbetor? Det är heeeelt ok! Men det kan även vara kul att testa att laga en egen, från grunden. Grejen är ju att den går att variera en massa! Ibland göra den med rester, ibland lite finare råvaror. Få bra tips i klippet ovan!

Alla kan lära sig att laga mat

21 Feb 2021

Laga mat, det är ofta ett måste, för att stilla sin hunger och för att överleva. Visst kan man äta färdigrätter, men i längden blir det både dyrt och tråkigt. Alla kan laga mat, precis som alla kan lära sig betta, läs mer här. Att laga mat ska vara roligt och lätt. Se bara till att ha rätt redskap samt bra instruktioner. Då kommer du att kunna  sätta samman en fantastisk måltid, på rimlig tid dessutom. Det är inte fel att investera i en bra grundkokbok, samt även se till att fylla upp köket med de redskap du behöver. 

Bra redskap att satsa på

Det blir roligare att laga mat om du satsar på att köpa bra och funktionella redskap. Du kan så klart komma långt med skärbräda, ett par knivar, en gryta och slev. Men det är alltid bra att skaffa mer saker allt eftersom. Här kommer en bra lista på vad du kan behöva.

Skära, hacka, riva, pressa

  • Brödkniv, liten skalkniv, kockkniv
  • Skärbrädor, gärna några olika (använd gärna en bara till råa animalier)
  • Rivjärn
  • Citruspress
  • Vitlökspress (eller cestjärn)
  • Potatisstöt

Förslag på extra utrustning: Köksmandolin, cestjärn, extra knivar, filékniv, potatispress,brynstål

Tillaga på spisen

  • Grytor med lock (större)
  • Kastruller med lock (mindre)
  • Stekpanna (gärna med lock)
  • Grytunderlägg

Förslag på extra utrustning: Stekgryta, plättlagg, traktörpanna, extra stekpanna, sillock (speciellt bra för den som har svårt att hälla av tunga grytor), ånginsats (för att ångkoka i en vanlig gryta)

Tillaga i ugn

  • Ugnsformar
  • Ugnsplåtar
  • Pajform

Förslag på extra utrustning: Portionsskålar som tål ugnstemperatur

Mäta och väga

  • Litermått
  • Måttsats (dl, msk, tsk, krm)
  • Våg

Förslag på extra utrustning: Halvlitermått

Blanda, sila

  • Bunkar i olika storlekar
  • Durkslag
  • Sil (gärna olika storlekar, någon finmaskig)

Diverse redskap

  • Konservöppnare
  • Lilleman (liten stekspade/palett)
  • Osthyvel
  • Pensel
  • Potatisskalare
  • Provsticka
  • Sax
  • Slev
  • Slickepott
  • Stekspade
  • Trägaffel
  • Visp
  • Kapsylöppnare

Förslag på extra utrustning: stekpincett, hålslev, korkskruv, spagettislev

Diverse

  • Instickstermometer att mäta kärntemperatur med
  • Redningsbägare (glasburk med stadigt lock kan fungera lika bra)
  • Mortel
  • Tidur (äggklocka eller tidtagning i t ex smartphone)
  • Tekula
  • Utrustning för att göra kaffe
  • Extra utrustning: tratt, pepparkvarn, gasbrännare

Användbara maskiner

  • Vattenkokare
  • Elvisp
  • Matberedare
  • Mixerstav och mixerbägare

Förslag på extra utrustning: Våffeljärn, brödrost

Servering

  • Serveringsfat
  • Salladsfat
  • Salladsskål
  • Skålar (små och stora)
  • Karottunderlägg

Förslag på extra utrustning: portionsskålar för t ex dessert och sallad

Bra att ha till hands

  • Bakplåtspapper
  • Grillspett i trä
  • Hushållspapper
  • Smörpapper
  • Aluminiumfolie
  • Plastfolie
  • Såpritspåsar

Förvara mat

  • Matlådor i plats eller glas, med stadiga och täta lock
  • Lådor och burkar med lock för att förvara matrester i kyl, frys, skafferi
  • Frystejp
  • Plastpåsar olika storlekar
  • Påsklämmor

Förslag på extra utrustning: Istärningspåsar (bra att frysa in slattar av t ex grädde och pressad citron i)

Äta (används ofta även till matlagning/bakning)

  • Tallrikar (Flata mattallrikar, assietter, djupa)
  • Gafflar
  • Bordsknivar
  • Skedar (små och stora)
  • Glas
  • Tillbringare
  • Te/kaffemuggar
  • Textilier eller tallriksunderlägg för dukning

Förslag på extra utrustning: Glas i olika storlekar. termos, soppslev, såsslev, tårtspade

Bakning

  • Brödformar
  • Kakformar, ringformar
  • Pappersformar/bullformar
  • Kavel
  • Brödpensel
  • Spritspåsar
  • Bakdukar
  • Degskrapa

Förslag på extra utrustning: Köksmaskin för degsättning, brödnagg, kruskavel, sporre, spritspåsar, pepparkaksformar, muffinsplåt

Textilier

  • Diskhanddukar
  • Förkläde
  • Grytlappar
  • Textilier till dukning

Diskning, rengöring

  • Diskborste
  • Diskmedel
  • Diskställ
  • Diskhandduk
  • Disktrasa (att torka t ex matbord med)
  • Disksvamp (när något sitter hårt fast)
  • Stålull (om något bränner fast)

Basförråd

Att laga mat innebär ju att du måste ha råvaror hemma. Det kan vara smart att satsa på att fylla upp ett så kallat basskafferi och basförråd av saker att alltid ha hemma. Det gör det enklare att snabbt kunna svänga ihop något ätbart. Nedan kommer en bra lista, lägg ill och dra ifrån så du har ett basförråd som passar dina behov. Använd denna lista som inspiration. Utöver nedastående så får du så klart köpa hem andra råvaror för dina rätter, som kött, fågel, fisk och så vidare.

Grönsaker
Gul eller röd lök
Vitlök
Ingefära
Citron/lime

Potatis och rotfrukter
Potatis (fast och mjölig)
Morötter och/el andra rotfrukter

Konserver
Kokosmjölk
Krossade och/el hela tomater i pkt
Konserverade bönor och linser
Torra röd linser

Bröd, mjöl och gryn
Vetemjöl
Grahamsmjöl
ev rågmjöl
Potatismjöl
Majsstärkelse (Maizena)
Pasta
Ris
Bulgur
Matvete
Havregryn
Ströbröd
Knäckebröd
ev tortillabröd

Matfett/Ägg
Flytande matfett
Rapsolja
Olivolja
Matfett till smörgås
Ägg

Mjölkprodukter och ost
Mjölk
Matyoghurt/Gräddfil
någon typ av grädde
Hårdost

Kryddor/Smaksättare/Övrigt
Salt (fin och fling)
Peppar, mald (svart och vit)
Lagerblad
Dragon
Timjan
Oregano
Basilika
Hel och malen kanel
Curry
Kummin
Ingefära
Kardemumma
Spiskummin
Koriander
Paprikapulver

Grönsaksbuljongtärning el konc fond
Köttbuljongtärning el konc fond
Fiskbuljongtärning el konc fond
Hönsbuljongtärning el konc fond

Övrigt

Strösocker
Farinsocker
Florsocker
Honung
Vaniljsocker
Bakpulver
Kakao
Torrrjäst

Vitvinsvinäger
Rödvinsvinäger
Ättika (12%)
Kinesisk/Japansk soja
Senap (gärna fransk Dijon)
Tomatpuré
Ketchup
Oliver
Inlagd gurka, rödbetor eller kapris

En burk pesto
Röd currypasta
Nötter och frön

Bra att ha i frysen
Ärter
Broccoli
Majs
Haricots verts
Spenat, hackad eller blad
Kryddgrönt: t ex dill, persilja, gräslök, basilika, koriander
Frusna bär

Färs och grytbitar
Kyckling eller fisk

Bröd
Riven ost

Lära dig laga mat

Att lära dig laga mat handlar om att våga testa dig fram och prova recept. Kolla av tv-program, klipp på Youtube eller kanske även gå en matlagningskurs!

Lyckas med julbaket

3 Dec 2020

Nu är det december månad och julafton är inte långt borta. Många av oss gillar att baka och laga julgodis till denna högtid. Det går med fördel att redan börja nu med flera av de olika kakorna. Det eftersom du kan frysa in dem. Men det gäller då så klart att du kan hålla fingrar och mun i styr så de inte äts upp innan julen. 

I julbaket förekommer det en del olika bakverk. Ibland kan du ta en paus, testa casino här, för att sedan fortsätta. Jag tänkte dela med mig av en del bra tips inför julbaket. 

Bra tips när du ska baka

Om du ska baka med saffran, så kan du låta kryddan dra i sprit innan. Det gör att smakerna frigörs på bra sätt. Det med sprit och socker. Du som inte vill använda sprit kan använda hett vatten, som är nästan lika bra. Eller att mortla den med en sockerbit innan du har i den i degen.

Om du vill använda sprit, testa att blanda 1 g saffran med ett par matskedar cognac (annan sprit går också bra) och en matsked socker. Tillsätt sedan blandningen i degen. Låt gärna blandningen stå till sig innan du bakar, ju längre tid desto bättre.

Seg kola hör julen till. Om du vill ha den så där pefekt seg, använd termometer. Det är nämligen det bästa. Koka kolan tills temperaturen är 125 °C. Då är kolan klar och konsistensen blir perfekt seg.

Knäck är inte alltid enkelt att få till. Ofta är det så att vi rör alldeles för mycket i grytan. Det bästa tipset jag har att ge dig för att du ska få en knäck som är fin och klar i färgen är att låta knäcken koka i lugn och ro. Håller du på att vispa i smeten så kommer sockret att kristallisera sig och då kan knäcken bli grynig. Du kan istället röra försiktigt med en träslev mot slutet av kokningen.

Om du gör pepparkaksdeg, så låt den vila en natt i kylskåpet innan du bakar ut den. Det är nämligen så att denna deg behöver vila för att sätta sig så det blir enklare att baka ut den. Sedan är det även så att alla härliga smaker från kryddorna i pepparkakor kommer också fram mer när degen har fått gotta till sig.

När du ska baka, se till att förbereda det hela en stund innan genom att ta fram alla ingredienser. Även de från kylen. Det är bra att låta dem bli rumstempererade. Det gör att de blir enklare att blanda med varandra. Särskilt ägg, smör och mjölk. Det gör att kakorna blir mycket luftigare. 

Kryddor av olika slag är vanligt att ha då man bakar till jul. Se till att köpa en kryddkvarn eller mortel för att mala kryddorna. Nymalda kryddor smakar mer än färdigmalda kryddor. Om du ska mala mycket kryddor på en gång så fungerar en elektrisk kaffekvarn toppen.

Sen, om du tycker det är allt för stressande att baka en massa till jul, låt bli, köp färdigt istället. 

Så lyckas du med fisken

11 Oct 2020

Många tänker att det är svårt att laga fisk, att det är risk att få den allt för torr, eller smaklös eller rå. Men, fisk är bra vardagsmat. Så enkelt att du kan snabbt få en god middag på bordet och få tid över till att spela casino, läs mer här om det. Fisk kan lagas till på flera olika sätt. Här delar jag med mig av lite tips och tricks.

Tips och tricks för att lyckas med fisken

Om du ska koka fisk, så ska den inte ”koka”, utan mer sjuda. För kokar du den, då kommer fisken att bli både hård och torr. Det bästa är när temperaturen ligger strax under kokpunkten. Salta vattnet, det med en halv matsked per liter vatten. Vattnet ska precis täcka fisken. Du kan även smaksätta vattnet med lagerblad och vitpepparkorn. Lägg ner fisken i vattnet när det är 60 grader eller när det samlats små bubblor i kastrullens botten. Du ser att fisken är klar om fisken är vit, eller blekrosa om det är lax. De fiskarter som lämpar sig bäst att koka är torks och sej.

Du kan även micra fisk, även om det låter konstigt. Det du ska tänka på då är att filéerna ska vara jämntjocka, annars blir tillagningen ojämn. Du kan ta fisken, lägga på tallrik eller i form och på med ett lock, sen in i mikron. Kör sedan på högst effekt i cirka 2–3 minuter för 250 gram. Låt sedan fisken stå någon minut så värmen fördelas jämnt.

Stekt fisk är gott med. Om du ska steka fisk så ska filen vara torr samt att pannan i sig ska vara riktigt varm. Stek fisken med lite matfett och sänk värmen när fisken läggs i pannan så får fisken en vacker gyllenbrun färg.  Du kan blanda smör och olja när du steker, så bränns det inte vid lika lätt. Du steker fiskfilén i cirka 2–3 minuter per sida. För att få en fin och frasig yta kan du panera fisken.

Om du ska laga fisk till många är det smart att göra fisk i ugn. Dun kan då lägga fiskfiléerna i en form, samt gärna täcka över den med en god gratängsås eller kanske lite färska örter. Sedan tillagar du fisken i 10–15 minuter på 200–225 grader. Du kan även göra fisk i foliepaket. Då stannar alla goda smaker kvar. Lägg filén i aluminiumfolie tillsammans med exempelvis olika grönsaker och örter. Tillaga i 10–15 minuter i cirka 200 grader. Fiskar som lämpar sig att tillaga i ugn är hel fisk eller filéer av torsk, kolja, lax, spätta och pigg - och slätvar.

Fisk går även utmärkt att grilla. Se till att kolen är grå innan du börjar grilla. Det kan även vara idé att investera i ett så kallat dubbelhalster som du klämmer fast fisken i, så slipper det vanliga grillgallret ta smak av fisk om du grillar flera saker samtidigt. Om det är tunna filéer, så räcker det med 2 minuter per sida, tjockare filéer behöver 4 minuter per sida. Även här är det smart med foliepaket. Du kan då lägga fisk och annat gott i folie, sedan lägga paketet på grillen i 10–20 minuter. Fiskar som passar bäst till grillen är lite fetare fiskar så som lax, marulk, havskatt eller annan kotlettfisk.

Grilla som ett proffs

23 Jul 2020

Grillsäsongen är i full gång, men vet du hur man grillar på ett bra sätt? Om du vill grilla som ett proffs så finns det en del saker att tänka på. Du som vill bli mer proffs på gaming kan lära dig mer om e-sport på https://www.esportsvikings.com/se/. I detta inlägg tänkte jag ge dig tips kring grillning, så att du kan briljera med din matlagning.

Bra grundtips för grillning

Ta ut köttet ur kylen i god tid, minst 20 minuter innan. Det så att de hinner bli rumstempererat. Du bör även se till att tända grillen minst 30 minuter innan du börjar grilla. Är det en kolgrill, tänd elden en halvtimme innan du vill grilla. Grå kol är klartecknet! Tänk på att även en gasolgrill ska bli ordentligt varm innan köttet åker på.

Se till att krydda ditt kött på olika sätt. Det finns rub, som är blandade kryddor som du gnider in i maten innan den grillas. Glaze penslas på på båda sidor mot slutet. Vill du marinera ska du lägga köttet i marinad minst 1-2 timmar innan grillningen, men kan med fördel göras dagen innan!

Se till att lämna en en liten yta där färdiggrillat kött, korv, kyckling och grönsaker kan vila, utan kol under. Du kan även tända bara halva grillen om du vill ha indirekt värme för större köttbitar.

Direkt och indirekt grillning

Du har säkert hört talas om direkt och indirekt grillning, men kanske inte har koll på vad det innebär och vad det är bra för.

Det är helt enkelt olika att grilla på olika temperatur och tid. 

Detta innebär de olika grillteknikerna:

Direkt grillning – Grillning direkt över glöden eller över strålningsvärmen. Detta passar bra för tunna skivor kött och grönsaker som bara ska grillas snabbt. kan göras med eller utan lock, men sker oftast utan lock.

Indirekt grillning – När du grillar indirekt har du glöden på ena sidan av grillen och grillar på den andra, eller att på en gasolgrill grilla en bit ifrån den direkta värmen. När du grillar på detta sätt måste du grilla betydligt mycket längre, men det betyder inte att köttet blir överstekt. Det brukar bli helt perfekt. Indirekt grillning passar även för att långbaka eller långkoka, som du kan göra på grillen. Indirekt grillning sker ofta under lock.

Köp en bra grill

Köp en bra grill. Det är A och O att ha en bra grill och det oavsett om du köper en kolgrill, en gasolgrill eller en elgrill.

Tips inför grillköpet:

  • Se till att den kan stå stadigt
  • Höjden är viktig beroende på var den ska stå. En bekväm arbetshöjd är att rekommendera
  • Tänk på att en rostfri eller en emaljerad grill håller längre än en målad
  • Hur tjockt är gallret? Ju tunnare det är desto fortare rostar det
  • Se till att grillen har bra garanti. Dyrare grill ger oftast en bättre garanti

Kolgrill

En klotgrill är att rekommendera om du inte bara ska grilla snabbgrillad mat.

Gasolgrill

Lavastenar i grillen ger en jämnare värme

Grilla som proffsen

30 May 2020

Nu är det nog många som fått fram grillen och det är dags att ha flera mysiga grillkvällar. Men hur får man då den perfekta grillkvällen? Går det att grilla som ett proffs? Ja, det gör det, särskilt om du tar del av de tips jag tänkt ge dig. Om du vill bli proffs på något är det viktigt med bra kunskaper. Om du gillar e-sport till exempel läs en bra e-sportsguide. Du som vill bli bra på att grilla, du fortsätter läsa här!

Grilltekniker

Det finns flera olika sätt att grilla på. Det går därmed göra det på fler sätt än att bara slänga på en köttbit på grillen och grilla. Det går även att använda dig av rökning, så att du smaksätter maten på annat sätt. Du kan även rosta så väl som brisera på grillen.

Tips för att grilla som ett proffs

När du ställer ordning grillen, se då till att organisera kolet rätt. Du kan arrangera kolet i två zoner. Det ger mer dig flexibilitet och kontroll medan du lagar maten. Gör två sidor i grillen för kolet. Genom att stapla kolet mot en sida ger det dig en sida för att bryna maten och den svalare sidan för att sedan tillaga maten tills den är helt färdig.

När det gäller vad du ska grilla, så är det bara att välja det du gillar bäst. Kött, fisk, fågel, grönsaker, det mesta går att grilla. Något som är bra är att ha en marinad för köttet. Det ger en godare smak.

Tillbehör och såser är även det viktigt så se till att ha mycket sånt!

Olika sorters kött kräver olika temperatur. Metoden som används vid grillningen beror helt på vilken sorts kött du tillagar. Tänk på detta när du grillar olika saker:

Fläsk:

Det tål att kryddas och är lätt att lyckas med. Ett tips är att plocka av fläsket när det är 65-66 grader varmt. Lägg det sedan i folie på eftervärme i 10-15 minuter. Då stiger temperaturen någon grad till och fläsket blir perfekt.

Nöt:

Är fantastiskt gott, men lite svårare att lyckas med än fläskkött. Passar ofta bäst med en enklare kryddning av salt och peppar. Tänk på de olika stekkategorierna där folk kan ha olika preferenser. Rare/Blodigt: 52-54 grader. Medium: Runt 55 grader. Well Done: 70 grader.

Kyckling:

Köttet smakar inte lika mycket som fläsk- och nötkött. Om du har en marinatorspruta kan du injicera mer smak. Innertemperaturen ska vara strax över 70 grader när kycklingen är klar.

Grönsaker:

Majs, champinjoner och zucchini kan grillas direkt. Andra känsligare grönsaker kan lättare brännas. Lägg dem då i folie.

När köttet har tillagats, låt det svalna under fem till tio minuter för att det åter ska suga upp vätskorna innan det presenteras.

Tips på bra grillprylar

Som bas kan du ha så klart en grill, sedan en grilltång, en sticktermometer med sladd, grillhandskar, grillspett och en grillborste. Är du en riktig grillfantast satsa på att köpa en marinatorspruta. Det är en spruta som fylls med marinad som injiceras i köttet. Satsa även på ett extra grillgaller. Gärna då ett litet, grövre galler som läggs ovanpå det vanliga gallret. Har en aluminiumplatta i botten och ganska höga gallerribbor. Det fördelar värmen bättre och det blir superfina grillrände. En annan sakk är ett rökrör, som kan fyllas med rökpellets och användas för att få till en rökigare smak. Vill du göra pizza på grillen, köp en pizzasten.

 

Koka det perfekta ägget

23 Apr 2020

Hur kokar man det perfekta ägget? Ja nu beror det ju på om du föredrar ett löskokt med rinnande gula, eller hårdkokt eller någonstans mitt emellan. Här nedan så får du en guide över hur många minuter ett ägg ska koka och vad det ger för slags ägg. Sedan kan det så klart diffa beroende på vad du har för gryta och spis. Men det är i alla fall ungefär. Guiden har vi lånat från MittKök.

3 minuter
Både vitan och gulan är lös. Passar bra till emulsioner och dressingar, till exempel Nobisdressing.

4 minuter
Lös gula, något fastare vita. Rätt koktid för att servera ägget på eller i pasta som blir härligt krämig.

5 minuter
Gulan fortfarande rinnig, men vitan har börjat bli fastare i sin konsistens. Koktid för ett perfekt löskokt ägg.

6 minuter
Äggulan börjar koagulera i kanterna men är fortfarande mycket krämig. Fast vita.

7 minuter
Krämig gula som börjar bli fast och en helt fast vita. Precis mitt emellan löskokt och hårdkokt.

8 minuter
Något fastare äggula. Passar bra till sallader och krämiga, men fasta ägghalvor.

9 minuter
Fast vita och gula. Nu börjar äggen närma sig hårdkokta. Ultimata koktiden för att hacka ner i till exempel grabbröra och gubbröra. Också perfekt ägg koktid för ägghalvor.

10 minuter
Ljusgul gula. Mycket nära helt hårdkokt.

11 minuter
Gulan har börjat få ett vitt, grynigt utseende. Rejält hårdkokt. Efter 11 minuter börjar äggulorna få en grön kant och blir gryniga och torra. De blir tråkiga i både utseende och smak och brukar skämtsamt kallas militärägg.

 

Tips för att bli en bättre kock

3 Mar 2020

Är det så att du är en passionerad amatörkock som vill bli duktigare på att laga mat? Det finns en massa tips att använda dig av. Sedan är det även övning, övning, övning!

Här är tips som ofta ges av proffs:

Vässa knivtekniken

Du bör slipa dina knivar hos ett proffs, minst en gång per år. En bra kniv är vass och det minskar faktiskt risken att det blir olyckor. Sedan är det enklare att jobba med en vass knic och det gör det hela roligare. Se även till att öva på din knivteknik. Jämnt skurna, lika stora bitar är inte bara dekorativa, de blir klara lika fort och beter sig likadant i pannan.

En paradrätt som sitter

I stället för att testa vartenda recept du hittar på nätet och i tidningar och kokböcker, träna in ett fåtal paradrätter tills de sitter. Sedan kommer du att kunna para samman dessa rätter till en bra och väl sammansatt middag. 

Gör en ”mise en place”

En  mise en place (uttalas "miz ån plass"), innebär, var sak på sin plats. Det innebär att du inna du börjar laga maten ska ta fram, mäta upp, skala, hacka samt organisera alla råvaror i skålar vid din arbetsplats. När du lagar maten ska du knappt behöva röra dig därifrån.

Städa hela tiden

En städad arbetsplats/kök ger bättre mat. Annars är det så att kaos i huvudet, det får du av kaos i köket. 

Lär dig salt och syra

Du måste kunna konsten att balansera smakerna i maten, inte minst med hjälp av salt och syra (vinäger, citronsaft, med flera). Öva.

Var inte rädd för att salta

Allt för mycket salt är så klar inte bra, men mat du lagar själv från grunden med fina råvaror kommer aldrig bli lika salt som hel- och halvfabrikat. Våga använda salt för att lyfta smakerna.

Viktigt med textur och munkänsla

Munnen uppskattar inte bara smaker, utan även texturer, konsistenser och temperaturer: Krämig ost mot en krispig sallad, len bearnaise på frasig potatis, het choklad över kall glass…

Använd termometer

Råvaror som utsätts för värme – eller kyla – genomgår förutsägbara kemiska och fysiska processer. Med en sekundtermometer kan du få råvarorna exakt som du vill.

Vilket kött passar till vad?

4 Feb 2020

Hur vet man vilket kött som passar till vad? Det gäller ju att hitta den goda smaken i varje köttbit. Kött har olika smak och mörhet beroende på var på djuret det sitter. Om det är muskler som fått jobba mer, till exempel de på djurets framdel, så är det så att det innehåller mer fett och kraftigare bindväv som ger fyllig köttsmak. Dock kräver detta kött längre tillagningstid.

Ryggmusklerna på mitten har varit mer stilla och är mörare.

Enkelt kan man säga detta:

• Framdelskött passar ofta bäst till grytor av olika slag
• Mittdelskött är fina, möra bitar som blir bäst att steka eller grilla
• Bakdelskött gör sig ofta bäst som stek i ugn

Framdelskött passar bra för att göra goda grytor på. Detta kött är bland annat bog, bringa och så vidare. Detta kött smakar mycket men har en längre tillagningstid, för att det ska bli mört. 

Det möraste köttet ärt det som finns i mitten på djuret så att säga. Det är filé, biff, entrecôte och kotlett. 

Bakdelskött är det som sitter bak och det är då rostbiff, fransyska och innanlår. Detta kött är ganska så mört och passar bra att steka i ugn. 

 

Laga nyttig snabbmat av det du har hemma

28 Jan 2020

Många gånger är det som man kommer hem från jobbet, vrålhungrig och så har man inget bra i kylen att laga till. Man faller då kanske för frestelsen att köpa en pizza och sätta sig vid datorn för att spela på casino utan konto som man läst om i en casinoguide. Förvisso kan det vara helt ok att äta snabbmat ibland. Men inte alltid. Det är inte bra vare sig för hälsan eller plånboken. Det är smart att bunkra upp hemma med rätt råvaror i kyl, frys och skafferi. Så att du lätt kan svänga ihop något på egen hand!

Bra råvaror att ha hemma

Ägg är en mycket bra råvara att ha i kylen. Det går att göra en massa bra saker snabbt. Som omelett, äggröra eller en fritatta tillsammans med rester. I skafferiet är det bra att bunkra upp med olika konserver. De är ofta billiga samt hållbara. Krossade tomater som snabb och smal gryt- och såsbas, färdigkokta bönor, linser och kikärtor att blanda ner i sallad, soppa och gryta. Tonfisk, musslor och makrill är också bra konserver att laga nyttig snabbmat på. I skafferiet är det bra att ha en del torrvaror så som pasta, ris, bulgur och quinoa. I frysen kan du ha grönsaker, fiskfilé och räkor så har du alltid något sunt och snabbtinat att ta till när det är bråttom att få maten på bordet.

Svårare än så behöver det inte vara!

Såsen gör mycket!

16 Dec 2019

Något som är grymt viktigt i mat, det är sås! Jag är definitivt en såsmänniska. Det finns inte en chans att jag inte skulle ta tillfället i akt att äta sås till de allra flesta maträtter. Det är en konst att laga sås dock. Inte alla som kan. Som tur är så finns det ju många färdiga såser att köpa idag som bara är att värma på. Annars kan man kolla av videos på nätet för att lära sig mer. 

Få tid till annat, laga allt i en form

27 Nov 2019

Ibland vill man få tid till annat, samtidigt som man lagar en god middag. Ett sätt att göra det på är att investera i en crockpot som jag rekommenderat tidigare. Ett annat sätt är att laga mat, allt i en form. Det gör även att man inte behöver få så mycket disk. Medan maten är i ugnen kan man ägna sig åt annat, som trading med fxforex eller cfd handel. Eller så lägger man patiens, läser en bok eller ägnar sig åt det man gillar att göra.

Självklart ska jag dela med mig av två bra recept för allt i en form-mat. Det är jui ändå en matblogg detta.

Allt i en form - kycklingfilé med tomatris

Ingredienser
600 g kycklingfilé
2 gröna paprikor
3 dl långkornigt ris (10-minuters ris)
2 förp pastasås basilika (à 390 g)
1 1/2 dl riven ost
6 dl vatten
1/2 msk curry
2 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 grönsaksbuljongtärning

Sätt ugnen på 225°C.
Koka upp vattnet i en kastrull eller i vattenkokare.
Dela kycklingfiléerna på mitten. Dela, kärna ur och skär paprikan i skivor.
Blanda ris med kryddor och smulad buljongtärning i en ugnsform, storlek ca 20 x 30 cm (för 4 port). Häll över det kokande vattnet och rör om.
Lägg kycklingen och paprikan på riset och häll över pastasåsen. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills riset är mjukt.
Servera kycklingen med det tomatbakade riset.

Allt i en form - köttbullar med couscous och fetaost

Ingredienser
4 dl couscous
2 förp pastasås med basilika (à 390 g)
1 grön paprika
600 g färska köttbullar
150 g fetaost
4 dl vatten
1/2 tsk salt
2 tsk oregano
peppar

Sätt ugnen på 225°C.
Koka upp vattnet med salt i en kastrull.
Häll i couscous, oregano och det heta vattnet i en ugnsform, storlek ca 20 x 30 cm (för 4 port) och rör runt.
Låt stå 2 minuter och häll sedan på pastasåsen.
Starta timer
Dela, kärna ur och tärna paprikan.
Lägg köttbullarna i formen och strö över smulad fetaost och paprikan (eller servera kall vid sidan) krydda ev med peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills köttbullarnas innertemperatur är 70°C.
Servera köttbullarna i såsen med couscous.

Mustig köttgryta i crockpot

9 Oct 2019

Något jag älskar att laga mat med det är min crockpot. Det går att göra så mycket i denna gryta! Det är pefekt att använda den under hösten tycker jag. Då kan man ladda den på morgonen och så har man en god middag fram på eftermiddagen. Fördelen med en crockpot är att den sköter sig helt själv. Har du inte en sådan, se till att skaffa en, det är helt klart värt det. 

Här är ett gott recept på mustig god köttgryta som passar bra nu i höst.

Ingredienser

  • ca 1 kg fina och putsade grytbitar
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 rödbetor
  • 1 vitlök solo
  • 1 stor paprika
  • 3 palsternackor
  • 1 dl vatten
  • 2 dl rödvin
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 lagerblad
  • 5 hackade soltorkade tomater
  • 4 msk oxfond eller 2 tärningar
  • lite soja
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl syltlök
  • 2 dl grädde
  • salt, peppar efter smak
  • 1 dl hackad persilja
  • Smör att bryna köttet i


Instruktioner
Bryn grytbitarna i smör i het panna. Lägg över i Crockpot.
Skala och finhacka löken och vitlöken.
Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar/klyftor och lägg ner.
Häll i vatten, rödvin, kryddor och fond. Sätt Crockpoten på 8 timmar låg.
När det är 2 timmar kvar, rör ner syltlöken.
När det är 30 minuter kvar rör ner grädde och persilja.

Perfekt sommar för grillning

13 Aug 2019

Vilken sommar det varit, eller ja, inte som förra året, men det har varit många fina dagar. Samt att det inte har varit grillförbud som det var förra året. Då hann jag knappt grilla innan det förbudet kom. Detta året har det däremot blivit mer. Köpte mig en ny grill för ett litet tag sedan. Hade nämligen tur på ett svenskt casino, där jag vann en lite större summa pengar. Så investerade en del av dessa i en lite dyrare grill. Det som är så bra med grillen är att man kan ju laga det mesta på den. Jag har skaffat mig en del saker att ha för grillen. Bland annat en pizzasten samt en wok som man kan ställa på grillen. Delar givetvis med mig av ett bra recept för det.

Woka på grillen


1/2 bukett broccoli
4 morötter
1 knippe sparris
2 knippelökar
1/2 squash

1 cm riven ingefära
olivolja
salt & peppar

ev. feta i tärningar till serveringen

Skär alla grönsakerna i mindre bitar. För att de ska bli färdiga samtidigt kan man antingen förkoka sakerna eller skära de de sakerna som kräver längre tid i mindre bitar. Ringla över olivolja och finriv ingefäran. Krydda med salt & peppar. Blanda och lägg på grillen tills de är färdiga.

Köttet till kan man sedan göra när grönsakerna nästan är klara. Sås till det är valfritt, men denna är rätt god:

2 dl creme fraiche blandas med rivet skal från 1/2 citron. Hacka en knippe färsk basilika och timjan och blanda ner. Krydda med salt & peppar.

 

← Äldre inlägg