Hur vet man vilket kött som passar till vad? Det gäller ju att hitta den goda smaken i varje köttbit. Kött har olika smak och mörhet beroende på var på djuret det sitter. Om det är muskler som fått jobba mer, till exempel de på djurets framdel, så är det så att det innehåller mer fett och kraftigare bindväv som ger fyllig köttsmak. Dock kräver detta kött längre tillagningstid.
Ryggmusklerna på mitten har varit mer stilla och är mörare.
Enkelt kan man säga detta:
• Framdelskött passar ofta bäst till grytor av olika slag
• Mittdelskött är fina, möra bitar som blir bäst att steka eller grilla
• Bakdelskött gör sig ofta bäst som stek i ugn
Framdelskött passar bra för att göra goda grytor på. Detta kött är bland annat bog, bringa och så vidare. Detta kött smakar mycket men har en längre tillagningstid, för att det ska bli mört.
Det möraste köttet ärt det som finns i mitten på djuret så att säga. Det är filé, biff, entrecôte och kotlett.
Bakdelskött är det som sitter bak och det är då rostbiff, fransyska och innanlår. Detta kött är ganska så mört och passar bra att steka i ugn.